maanantai 17. syyskuuta 2012

Senja Larsen & Nadja Andersson: Senja opettaa sinulle ruotsia

Senja Larsen & Nadja Andersson: Senja opettaa sinulle ruotsia.
Senja Larsenin ja työryhmän Facebookissa toimittama ruotsin kielen kielikoulu Senja opettaa sinulle ruotsia on nyt saatavilla poliisihallituksen POLISSTYRELSEN parhaista pyrkimyksistä huolimatta myös perinteisessä (oppi)kirjamuodossa. Tämä ei ole merkityksellistä siksi, että nyt tiedämme, mitä Nokian hallituksen jäsen Mårten Mickos tekee vapaa-ajallaan*. Vaan siksi, että Senja opettaa sinulle ruotsia on innostanut laumoittain ihmisiä hyppäämään mukaan ruotsin opiskeluun rennolla otteellaan, joka hyväksyy virheet, vitsit ja voimasanat osana kielen opiskelua ja normaalia käyttöä. Kääntyykö parviälyn someillessaan kahdella kielellä kokoon kommentoima sanailu kirjamuotoon?

Kyllä kääntyy ja hyvin kääntyykin. Senja Larsen on toimittanut tekstin fiksusti copypastaamalla: FB:n päivän opetustekstejä tukemaan on valittu sen innoittamien kommenttien kerma ja sattumat. Kommenteissa käy ilmi alkuperäistä tekstiä tukevien sanojen ja sanontojen lisäksi hauskoja sanaleikkejä sekä kieli- ja kulttuuritietoutta, jota perinteisessä koulukirjaruotsissa ei ehditä tai voida tarjoilla.

Julkaisutilaisuudessa Tampereen yliopiston pohjoismaisten kielten professori Mona Forsskåhl näki tämän uuden kielenoppimismallin sopivan erinomaisesti perinteisen rinnalle: "Kieltä ei voi kukaan opettaa, vaan kielen oppimisen mahdollistaa ainoastaan opiskelija itse." Kaikki keinot ovat sallittuja.  Vaikka koulumaista kielenopetusta tarvitaan edelleen antamaan pohja kielen kokonaisvaltaiselle hallinnalle, Forsskål katsookin sosiaalisen median sopivan erinomaisesti erityisesti niin kielen opettelun motivoimiseen kuin kielitaidon ylläpitoon. Lukijakommentit tuovat päivittäiseen somekielikouluun yllätyksellisyyttä ja oivalluksia, ja nämä piirteet on onnistuttu teosta toimittaessa säilyttämään erinomaisesti.  

Nadja Andersson: Kielikukkasia.
Nadja Anderssonin kuvitus tukee lukijaa samassa hengessä: kuvat keventävät tunnelmaa, ovat värikkäitä ja iloisia, sekä vuoropuhelevat tekstin kanssa sujuvasti, usein jopa koskettavasti. Yksi Senja opettaa sinulle ruotsia  -teoksen parhaista, perinteisistä kielten oppikirjoista poikkeavista puolista onkin sen tunteisiinvetoavuus. Sanojen sisältämät kulttuuriset tai tunnearvot kun jäävät perinteisissä kielen rakenteisiin keskittyvissä oppikirjoissa ja sanakirjoissa enimmäkseen huomiotta.

Senja opettaa sinulle ruotsia on laadukas teos ruotsin kanssa painiville ja edistyneille. Sopii esim. sen perinteisen Hublarin puolivuosikerran sijaan abien joululahjaksi. Senjan kielikoulu ei myöskään lopeta kirjan julkaisuun, vaan jatkaa facebookissa: https://www.facebook.com/Senjaopettaa.** 

***

* oikea vastaus RÄTTA ANSVARET: 420 merkkiä pitkiä suomea ja ruotsia sisältäviä opetustekstejä nettiin jengissä parinkymmenen muun tyypin TYP kanssa. Huvikseen, kuulemma, LUSTIGT.

** En malta olla lisäämättä autenttista ja omaa kouluruotsinopiskeluani leimannutta kokemusta oman ruotsinopiskelu-urani alusta: olkaa hyvä, VAR SÅ GOD, det här är Het Potatis -visan "Sommaren är här".

***

Senja Larsen & Nadja Andersson: Senja opettaa sinulle ruotsia 
Omakustanne/Senja Larsen
Kansi: Jukka Turunen
2012
236 s.

*** 

6 kommenttia:

 1. Minä osaan edelleen ulkoa Het Potatis -kappaleen, tosin varmasti virheellisesti mutta silti! :D (Hasse spelar i rock grup. Hans grup heter Het Potatis. De trenar i Uffe's Pappa's källare. Källaren är liten och mörk. Låten är nu. Den heter Summer on the Rocks. *Ja tähän sitten se biisi*)

  Täytyypä tutustua tuohon fb-sivustoon, sillä mun ruotsinkielentaito oikeasti rajoittuu aika lailla Nya vindar-tasolle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen vuosien varrella joutunut silloin tällöin harjoittamaan ruotsiani, jopa. Mutta opin kieliä korvakuulolta, joten olen pääasiassa tyytynyt lukemaan silloin tällöin ruotsinkielisiä romskuja. Tämä somemetodi sopiikin juuri mulle siksi kun se ei ole sitä pakkopullapänttäämistä, sanatkin jopa jäävät mieleen kun ne eivät tule ulkoa opittavassa listassa, vaan jossain mielekkäässä asiayhteydessä.

   Poista
 2. Nya vindar -sukupolven määrittäviä kokemuksia :)

  Sivuston nimi on tullut vastana usein mutten olekana juuri sitä selaillut...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eikö! :-D Käytä ihmeessä kaksi minuuttia elämästäsi hyvään tarkoitukseen, unohtuu ne Nya vindar -painajaiset... Uudeksi korvamadoksi tarjoan "Sommartiden hejhej, sommartiden!"

   Poista
 3. Aika hauska kirja! Ainakin tuota facebook sivua täytyy alkaa seuraamaan niin päivittyy omakin sanavarasto ja saa tietää mahdollisesti monista ihanista ruotsin kielen ilmauksista. Tällä hetkellä lempparini on "summan av kardemumman" tekstin yhteenvedon yhteydessä. Myös "klink o klank" kun kassit kilisevät on hauska: )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen edelleen ihan että "hullerinbullerin". Siinä nyt vaan on sitä jotain. :-)

   Poista