keskiviikko 24. lokakuuta 2012

Kirjauutiset: Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoehdokkaat

Jyrki Heino: Kellari (Schildts & Söderströms 2012)
Kylläpä lämmitti lukevaa sydäntä nähdä Jyrki Heinon Kellari Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoehdokkaana. Aihe ei ole niin rankka kuin Aki Ollikaisen Nälkävuodessa, mutta historiallinen ajankuva pitää Kellarissakin. Asko Jaakonahonkaan ehdolla olevasta Onnemme tiellä -romaanista ei historiallista painoarvoa puutu, vaikka se hiukan myöhempään suomalaisen yhteiskunnan murrokseen sijoittuukin.

Näkisin mielelläni Jyrki Heinon Kellarin  palkittuna, mutta epäilenpä, että palkinnon nappaa joko Ollikainen tai Riikonen, jos tänä vuonna romaani (tai Riikosen tapauksessa "romaani", proosateoksesta kuitenkin puhutaan) palkinnon saa. Jyrki Heino on nimittäin jo erikoisromaaninsa perusteella historiallisen dekkarin Kaari Utrio: viihdyttävää, nohevaa kerrontaa mielenkiintoisin hahmoin erinomaisesti piirretyssä historiallisessa kehyksessä. Jos tämä jää Heinon ainoaksi Wennehielm-dekkariksi, niin mörökölli minut vieköön.

Oma, häpeämättömän kehuva arvosteluni löytyy täältä. Muutkin ovat tykänneet kautta linjan: Hemuli täällä, Minna täällä, Suketus täällä ja Kaisa täällä.

Jos luette yhden historiallisen dekkarin tänä vuonna, Kellari on erittäin hyvä valinta. Anoppinikaan ei täysin tyrmännyt, vaikka meidän kirjallinen makumme on toistaiseksi osunut yksiin ainoastaan Eve Hietamies-tangentilla.

Jyrki Heino esiintyy Helsingin kirjamessuilla lauantaina 27.10. klo 10.30 Mika Waltari-lavalla.

2 kommenttia:

  1. Siis miten minulta on mennyt koko Kellari ohi?! Nimi muistiin, nimi muistiin...

    VastaaPoista
  2. Joskus vain käy niin. Onneksi tilanteen korjaaminen ei vaadi kauhean kummallisia kommervenkkejä.

    VastaaPoista